Verschil scope 8 en scope 10
De verschillen tussen scope 8 en 10
Verschil tussen Scope 8 en Scope 10 keuringen (NEN 3140 vs. NTA 8220)
Veilige elektrische installaties zijn van levensbelang voor uw organisatie. U heeft ongetwijfeld gehoord van SCIOS Scope 8 en SCIOS Scope 10 keuringen – twee belangrijke inspecties voor elektrische installaties.
Maar wat houden deze keuringen precies in en waarin verschillen ze van elkaar? In deze blog leggen wij uitgebreid uit wat Scope 8 en Scope 10 inspecties zijn, welke normen (NEN 3140 vs. NTA 8220) eraan ten grondslag liggen, wanneer welke keuring van toepassing is en wat uw wettelijke en verzekeringstechnische verplichtingen zijn.
Voor wie is deze blog?
Deze informatie is vooral relevant voor bedrijven, instellingen en organisaties die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van elektrische installaties – zoals werkgevers, gebouwbeheerders, installatieverantwoordelijken, technisch dienstverleners, bedrijven met een verhoogd brandrisico en verzekerden. Als specialist in SCIOS Scope keuringen helpt Safe Inspex u graag om inzicht te krijgen in deze keuringen en te voldoen aan alle veiligheidsverplichtingen.
Wat is een Scope 8 keuring (NEN 3140)?
Een Scope 8 keuring – ook wel SCIOS Scope 8 inspectie genoemd – is een periodieke veiligheidsinspectie van vaste elektrische laagspanningsinstallaties (tot 1000 V) in uw gebouw of bedrijfsruimte. Deze inspectie is gericht op de arbeidsveiligheid: het beschermen van iedereen die met of nabij de elektrische installatie werkt.
Met een Scope 8 keuring zorgt u ervoor dat uw elektrische installaties veilig te gebruiken zijn en voldoet u aan de strenge voorschriften van de Arbowet en relevante normen.
Belangrijke kenmerken van een Scope 8 keuring:
1. NEN 3140 norm
Een Scope 8 inspectie is gebaseerd op de Nederlandse norm NEN 3140 (werkzaamheden aan en beheer van elektrische installaties – laagspanning). Deze norm geeft richtlijnen om elektrische installaties veilig te beheren en periodiek te inspecteren. Een Scope 8 keuring volgt een vastgesteld inspectieplan volgens SCIOS-certificatie, waarmee de kwaliteit geborgd is.
2. Arbeidsveiligheid waarborgen
De focus ligt op het voorkomen van elektrische ongevallen, zoals elektrocutie, kortsluiting of andere gevaren die letsel kunnen veroorzaken. Er wordt gecontroleerd of de installatie voldoet aan alle veiligheidscriteria zodat medewerkers en bezoekers niet in gevaar komen bij het gebruik van elektrische apparatuur en installaties.
3. Wettelijke verplichting (Arbowet)
Werkgevers zijn op grond van de Arbowet verplicht te zorgen voor een veilige werkomgeving. Dit houdt onder meer in dat elektrische installaties deugdelijk moeten zijn. Een Scope 8 keuring volgens NEN 3140 is dé manier om aan te tonen dat u aan deze verplichting voldoet. Veel organisaties laten daarom periodiek (bijvoorbeeld eens per 3 jaar) een Scope 8 inspectie uitvoeren om risico’s te minimaliseren en te voldoen aan de wetgeving.
4. Onderdeel van goed beheer
Tijdens de Scope 8 inspectie controleert een SCIOS Scope 8 gecertificeerde inspecteur alle belangrijke componenten van uw elektrische installatie. Denk aan verdeelkasten, groepenkasten, bekabeling, aardlekschakelaars, aardingen, stopcontacten en beveiligingen. Er wordt gekeken naar zowel de technische staat als het juiste gebruik van de installatie. Eventuele gebreken of onveilige situaties (zoals losse verbindingen of beschadigde isolatie) worden gedetecteerd en gerapporteerd.
5. Rapportage en opvolging
Na afloop ontvangt u een uitgebreid keuringsrapport. Hierin staat of uw installatie veilig bevonden is volgens NEN 3140 en wat eventueel moet worden verbeterd. Met dit inspectierapport kunt u aantonen dat uw elektrische installatie veilig is. Bij geen gebreken voldoet u aan de eisen en kunt u het rapport intern en aan toezichthouders tonen. Mochten er onveilige punten zijn, dan dienen deze verholpen te worden (door een installateur) en kan een her-inspectie of herstelverklaring volgen om alsnog te voldoen.
Kortom, een Scope 8 keuring is vooral bedoeld om de persoonlijke veiligheid te bevorderen en bedrijfsongevallen door elektriciteit te voorkomen. U creëert een veilige werkplek voor uw personeel en voorkomt aansprakelijkheid of boetes door naleving van de Arbowet. Daarnaast wordt met een Scope 8 inspectie vaak ook al het risico op brand en storingen verkleind, hoewel brandveiligheid niet de primaire focus is (dat is waar Scope 10 om de hoek komt kijken, zie hieronder).
Tip! Lees meer over onze werkwijze voor scope 8 inspecties
Wat is een Scope 10 keuring (NTA 8220)?
Een Scope 10 keuring is een inspectie die zich specifiek richt op de brandveiligheid van elektrische installaties en aangesloten elektrische apparatuur. Deze inspectie is ontwikkeld in samenwerking met verzekeraars en is gebaseerd op de methodiek NTA 8220. Veel branden ontstaan door elektrische oorzaken (bijvoorbeeld oververhitting, kortsluiting of defecte apparatuur) – Scope 10 is erop gericht deze brandrisico’s tijdig op te sporen en te verminderen.
Belangrijke kenmerken van een Scope 10 keuring:
1. NTA 8220 inspectiemethode
NTA 8220 is een Nederlandse Technische Afspraak die beschrijft hoe je elektrische materieel beoordeelt op brandrisico’s. Een SCIOS Scope 10 inspectie gebruikt deze methodiek om systematisch de potentiële brandgevaren in uw elektrische installatie in kaart te brengen. Inspecteurs met Scope 10 bevoegdheid zijn getraind in risicoanalyse en brandpreventie m.b.t. elektrotechniek.
2. Focus op brandpreventie
In tegenstelling tot Scope 8 (arbeidsveiligheid) ligt bij Scope 10 de nadruk op het voorkomen van brand door of in de elektrische installatie. De inspecteur controleert of de installatie en alle daarop aangesloten apparaten geen onacceptabele brandrisico’s opleveren. Vragen die centraal staan zijn onder andere: Kan een defect in de installatie tijdig uitschakelen zodat er geen brand ontstaat? Wordt de installatie op de juiste wijze gebruikt, zonder overbelasting of gevaarlijke improvisaties die tot brand leiden?
3. Verzekeringseis
Veel verzekeringsmaatschappijen stellen een Scope 10 keuring verplicht als onderdeel van hun polisvoorwaarden, met name voor bedrijven met verhoogd brandrisico. Wanneer u bijvoorbeeld een bedrijfspand heeft met veel elektrische apparatuur, een productieomgeving, een horecagelegenheid met zware keukentoestellen, of een opslag met brandbare materialen, zal de verzekeraar vaak verlangen dat u periodiek een Scope 10 inspectie laat uitvoeren. Door het succesvol doorstaan van een Scope 10 keuring voldoet u aan de eisen van de verzekeraar en voorkomt u dat een eventueel brandschadeclaim wordt afgewezen wegens nalatigheid.
4. Controle van installatie én apparatuur
Een Scope 10 inspectie kijkt breder dan alleen de vaste installatie. Niet alleen worden verdeelkasten, groepen en bekabeling gecontroleerd, maar ook aangesloten apparatuur en machines die een brandrisico kunnen vormen (bijvoorbeeld grote machines, elektrische gereedschappen, verlengsnoeren, opladers). De inspecteur let op zaken als oververhitting, vonkvorming, stofophoping, en of apparatuur op de juiste manier is aangesloten. Praktijkvoorbeeld: bij Scope 10 wordt beoordeeld of er geen gevaarlijke situaties zijn zoals meerdere verlengsnoeren in serie (overbelasting/ warmteontwikkeling) of een heftrucklader die op een brandbare ondergrond staat (brandgevaar bij langdurig laden). Dit soort risico’s vallen binnen Scope 10, terwijl ze bij Scope 8 alleen relevant zijn als ze ook direct een gebruikersgevaar opleveren.
5. Preventieve maatregelen en advies
Het doel is niet alleen om te keuren, maar ook om preventief advies te geven. De Scope 10 inspecteur zal eventuele brandgevaarlijke situaties aangeven zodat u maatregelen kunt nemen voordat er daadwerkelijk brand ontstaat. Denk aan aanbevelingen zoals: het vervangen van verouderde bedrading, verbeteren van thermische beveiligingen, herindelen van groepen om overbelasting te voorkomen, schoonmaken van elektrische kasten om stofophoping (brandversneller) te verminderen, etc. Dit verhoogt de brandveiligheid en bedrijfszekerheid aanzienlijk.
6. Rapportage voor de verzekeraar
Na afloop ontvangt u een officieel SCIOS Scope 10 keuringsrapport. Bij volledige goedkeuring betekent dit dat uw installatie voldoet aan de NTA 8220-criteria en is veilig bevonden qua brandrisico. Dit rapport kunt u delen met uw verzekeringsadviseur of verzekeraar als bewijs van inspectie. Zijn er gebreken geconstateerd die brandgevaarlijk zijn, dan worden deze in het rapport vermeld. U bent dan verplicht deze gebreken te laten verhelpen door een installateur. Na herstel kan een herstelverklaring worden afgegeven of een her-inspectie plaatsvinden, zodat u alsnog aan de verzekeringsvoorwaarden voldoet.
Een Scope 10 keuring draagt dus bij aan brandpreventie en het beschermen van uw onderneming tegen brandschade en gevolgschade. Bovendien verhoogt het de bedrijfszekerheid: problemen die brand of uitval kunnen veroorzaken worden vroegtijdig opgespoord en opgelost. Veel bedrijven voelen zich na een Scope 10 inspectie een stuk geruster, wetende dat het risico op elektrische brand fors is gereduceerd.
Tip! Lees meer over onze werkwijze voor
scope 10 inspecties
Scope 8 vs. Scope 10: de belangrijkste verschillen
Scope 8 en Scope 10 inspecties hebben gemeen dat ze beide de veiligheid van uw elektrische installaties verbeteren en uitgevoerd worden door SCIOS-gecertificeerde specialisten. Sterker nog, de inspectie-werkzaamheden overlappen deels (bij beide worden visuele controles, metingen en beproevingen uitgevoerd). Toch is er een wezenlijk verschil in focus en doelstelling: arbeidsveiligheid versus brandveiligheid. Hieronder zetten we de verschillen tussen Scope 8 en Scope 10 op een rij:
1. Doel & focus
Scope 8 richt zich op algemene elektrische veiligheid en arbeidsveiligheid, om ongevallen met elektriciteit te voorkomen. Scope 10 daarentegen focust specifiek op brandveiligheid – het minimaliseren van brandrisico’s veroorzaakt door elektrische installaties.
2. Normen
Scope 8 keuringen zijn gebaseerd op NEN 3140, de norm voor veilig beheer van laagspanningsinstallaties. Scope 10 keuringen zijn gebaseerd op NTA 8220, de methode voor het beoordelen van elektrisch materieel op brandrisico’s. Beide scopes vallen onder de SCIOS-certificatieregeling, maar hanteren dus verschillende beoordelingskaders (NEN 3140 vs. NTA 8220).
3. Wettelijke basis vs. verzekering
Scope 8 is in feite verplicht vanuit de wetgeving (Arbowet) voor ieder bedrijf met personeel en elektrische installaties. Het is onderdeel van goed werkgeverschap en arbobeleid om NEN 3140-inspecties te laten uitvoeren. Scope 10 komt voort uit verzekeringsvoorwaarden – er is geen wet die het direct verplicht, maar verzekeraars eisen het vaak in de polis voor branddekking. Simpel gesteld: met een Scope 8 voldoet u aan de wet; met een Scope 10 voldoet u aan de eisen van uw brandverzekeraar.
4. Reikwijdte van inspectie
Scope 8 kijkt vooral of de installatie veilig is voor gebruikers. Dit betreft met name de vaste installatie tot en met het stopcontact: is alles deugdelijk aangesloten, goed geaard, voldoende beveiligd, en in een staat dat niemand een schok of letsel kan oplopen? Scope 10 kijkt daarentegen of de installatie veilig is voor de omgeving in termen van brand: wordt de installatie niet op een manier belast of gebruikt dat brand kan ontstaan, en zijn er geen potentiële ontstekingsbronnen of brandversnellers aanwezig? Dit betekent dat Scope 10 ook naar het gebruik van apparatuur en omstandigheden eromheen kijkt. Een loshangende kabel bijvoorbeeld: bij Scope 8 is dat relevant als iemand eraan kan blijven hangen of de isolatie kan beschadigen (gevaar voor personen), bij Scope 10 telt het alleen mee als die losse kabel kan leiden tot verhittting of brand.
5. Inspecteur bevoegdheid
Een SCIOS Scope 8 gecertificeerd inspecteur voert Scope 8 keuringen uit, terwijl een SCIOS Scope 10 gecertificeerd inspecteur de Scope 10 keuring uitvoert. Vaak beschikt een inspecteur (zoals bij Safe Inspex) over beide bevoegdheden, zodat dezelfde persoon een combinatiekeuring kan doen. In alle gevallen wordt gewerkt volgens het kwaliteitssysteem van SCIOS.
6. Frequentie
Beide keuringen dienen periodiek herhaald te worden, maar de
interval kan verschillen. NEN 3140 (Scope 8) geeft aan dat de inspectiefrequentie afhangt van de installatie en gebruiksomstandigheden – vaak wordt eens per 3 of 5 jaar aangehouden (sommige hoog-risico omgevingen jaarlijks, lagere risico’s eens per 5 jaar). Voor Scope 10 hanteert men meestal een interval van
3 of 5 jaar; de NTA 8220 geeft hiervoor richtlijnen per soort bedrijf/risico. Uw verzekeraar kan ook een specifieke termijn voorschrijven in de polis.
Aspect | Scope 8 keuring (NEN 3140) | Scope 10 keuring (NTA 8220) |
---|---|---|
Focus | Arbeidsveiligheid (bescherming tegen schok, ongeval) | Brandveiligheid (preventie van elektrische brand) |
Normatieve basis | NEN 3140 (laagspanningsinstallaties beheer/veiligheid) | NTA 8220 (brandrisico-beoordeling elektrisch materieel) |
Verplichting vanuit | Arbowet/Overheid (veilig werken is plicht werkgever) | Verzekeraar (polisvoorwaarden branddekking) |
Toepassingsgebied | Vaste elektrische installaties tot aan apparatuur | Installaties + aangesloten apparatuur in gebruik |
Doelstelling | Voorkomen van ongevallen, elektrocutie, uitval | Voorkomen van brand en gevolgschade |
Inspecteur | SCIOS Scope 8 gecertificeerd | SCIOS Scope 10 gecertificeerd |
Inspectie-interval | Periodiek, bijv. elke 3-5 jaar (afhankelijk risico) | Periodiek, vaak elke 3 of 5 jaar (verzekeraar/eis) |
Zoals u ziet vullen Scope 8 en Scope 10 elkaar aan. Beide zijn van cruciaal belang voor een complete elektrische veiligheidsaanpak. In veel gevallen zal een bedrijf beide keuringen nodig hebben om volledig “in orde” te zijn: Scope 8 voor de algemene veiligheid en wetgeving, Scope 10 voor brandpreventie en verzekeringsdekking. In de volgende sectie bespreken we concreet wanneer u welke keuring nodig heeft.
Wanneer heeft u Scope 8 of Scope 10 nodig?
Of u een Scope 8 keuring, een Scope 10 keuring of allebei moet laten uitvoeren, hangt af van uw situatie. Enkele leidende principes:
Iedere werkgever met elektrische installaties
Heeft u medewerkers die met of nabij elektrische installaties werken? Dan heeft u Scope 8 nodig. Dit volgt direct uit de Arbowet: u moet kunnen aantonen dat uw installaties veilig zijn. Zelfs als de verzekering het niet expliciet eist, is een Scope 8 inspectie feitelijk verplicht om uw zorgplicht als werkgever na te komen. Ook voor instellingen en organisaties (scholen, zorginstellingen, overheidsgebouwen) geldt dat de elektrische infrastructuur regelmatig gekeurd moet worden om gebruikers te beschermen.
Bedrijven met verhoogd brandrisico
Is er in uw bedrijfsvoering een hoger risico op brand door elektrische apparatuur? Bijvoorbeeld in industrie, fabrieken, werkplaatsen, keukens van restaurants, datacenters, of opslag van brandgevaarlijke goederen? Dan is Scope 10 sterk aan te raden en in veel gevallen door de verzekeraar verplicht gesteld. Verzekerden met een zakelijke brandverzekering krijgen vaak het verzoek (of de eis) om een geldig Scope 10 rapport te overleggen. Zonder zo’n keuring kan de verzekering moeilijk doen bij brandschade of zelfs dekking weigeren.
Nieuw aangesloten installaties of na incidenten
Bij oplevering van een nieuwe installatie of na een elektrisch incident (bijv. kortsluiting of beginnende brand) kan een extra Scope 10 inspectie verlangd worden, bovenop de reguliere Scope 8. Dit om zeker te stellen dat alle brandrisico’s onder controle zijn voordat men verder gaat.
Gebouwbeheerders en verhuurders
Bent u gebouweigenaar of -beheerder die installaties ter beschikking stelt aan huurders of gebruikers? U bent verantwoordelijk voor de veilige staat daarvan. In zo’n geval is een Scope 8 inspectie nodig om aan de algemene veiligheidsnormen te voldoen. Als het pand verzekerd is (wat vrijwel altijd zo is) zal doorgaans ook een Scope 10 vereist zijn vanuit de opstalverzekering. Zorg dus als beheerder dat beide keuringen op orde zijn om aansprakelijkheid en claims te voorkomen.
Technisch dienstverleners/installateurs
Als u verantwoordelijk bent voor het onderhoud van installaties bij klanten, adviseer hen tijdig over deze keuringen. Scope 8 en 10 keuringen zijn een belangrijk onderdeel van uw totaalpakket van technische veiligheid. Sommige technische dienstverleners verzorgen ook zelf pre-inspecties om ervoor te zorgen dat de officiële keuring soepel doorlopen wordt.
In de praktijk hebben de meeste middelgrote en grote organisaties beide inspecties nodig. Heeft u personeel én een verzekering (wat voor de meeste bedrijven geldt), dan is zowel Scope 8 als Scope 10 van toepassing. Voor kleinere bedrijven zonder personeel (bijv. ZZP in eigen pand) kan Scope 10 relevant zijn als de verzekering het eist, terwijl Scope 8 dan formeel niet verplicht is (geen werknemers), al is een NEN 3140-inspectie alsnog verstandig voor de eigen veiligheid.
Wettelijke verplichting (Arbowet) – Scope 8
Nogmaals benadrukt: de Arbowet (Arbeidsomstandighedenwet) vereist dat “arbeidsmiddelen en installaties deugdelijk worden onderhouden zodat zij geen gevaar opleveren”. Hoewel de wet NEN 3140 niet letterlijk noemt, wordt deze norm door de Inspectie SZW (arbeidsinspectie) gezien als de standaard waaraan voldaan moet worden om elektrische veiligheid te garanderen. Een Scope 8 keuring is daarmee de praktische invulling om aan de wet te voldoen. Overtreding kan leiden tot waarschuwingen of boetes, en bij ongelukken kunt u als werkgever aansprakelijk worden gehouden als u geen periodieke inspecties kunt aantonen.
Verzekeringseis – Scope 10
Verzekeraars hebben de afgelopen jaren de eisen aangescherpt rondom elektrisch ontstane branden. In polissen voor bedrijfspanden staat steeds vaker een clausule dat een Scope 10 inspectie conform NTA 8220 noodzakelijk is. Dit geldt met name na enkele grote branden waarbij elektra de oorzaak was. Controleer altijd uw polisvoorwaarden of hierin een verplichting voor elektrische keuringen is opgenomen. Zelfs als het niet expliciet genoemd is, kan een verzekeraar bij een grote brandschade achteraf vragen of u uw installaties goed heeft laten inspecteren. Het preventief uitvoeren van Scope 10 keuringen bewijst dat u proactief brandrisico’s beheerst, wat in uw voordeel spreekt. Daarnaast kan het in sommige gevallen ook effect hebben op de premie of dekking (een veilig bedrijf loopt minder risico).
Tip: Overleg met uw verzekeringsadviseur om te bepalen of Scope 10 voor u verplicht is. In branches met verhoogd risico (bijv. landbouw met veel stof, productie met zware machines, horeca, zorginstellingen) kunt u er vrijwel zeker van uitgaan dat een Scope 10 inspectie nodig is.
1. Voorbereiding
Vooraf worden de scope en grenzen van de inspectie bepaald. U bespreekt met onze inspecteur welke installaties en eventueel welke machines/apparaten onder de keuring vallen. Ook wordt afgestemd wanneer de inspectie plaatsvindt en of delen van de installatie tijdelijk spanningsloos gemaakt moeten worden. We begrijpen dat stilstand kostbaar kan zijn; daarom plannen we in overleg op een geschikt moment, met minimale verstoring van uw bedrijfsprocessen.
2. Visuele inspectie
De inspecteur start met een grondige visuele controle van de elektrische installatie. Hierbij let hij op zaken als: beschadigde kabels of componenten, losse verbindingen, verouderde of versleten onderdelen, tekenen van oververhitting (verkleuring, geur), correcte bevestiging en ordening van kabels, en of de installatie overeenkomstig de voorschriften is opgebouwd. Bij Scope 8 ligt de nadruk op het identificeren van onveilige situaties voor gebruikers (bijvoorbeeld blootliggende delen, ontbrekende afdekkingen, onduidelijke markeringen). Bij Scope 10 let de inspecteur extra op brandgevaarlijke details, zoals accumulatie van stof in kasten, gebruik van haspels of verlengsnoeren, en of er rondom de elektrische installaties voldoende afstand is tot brandbare materialen.
3. Metingen en beproevingen
Vervolgens voert de inspecteur diverse elektrische metingen uit om de installatie door te lichten. Denk aan metingen van isolatieweerstand (om te checken of er geen lekstromen zijn die zowel een schok- als brandrisico vormen), aardverspreidingsweerstand en continuïteit van de aarding (cruciaal voor veiligheid bij fouten), stroomsterktes en belastingen per groep, en werking van beveiligingen (automaten, zekeringen, aardlekschakelaars). Ook functionele tests kunnen gedaan worden, bijvoorbeeld het uitvallen van de installatie bij bepaalde storingen. Deze tests vallen zowel onder Scope 8 (veilig uitschakelen bij fouten om mensen te beschermen) als onder Scope 10 (uitschakelen voorkomt tevens brand bij een fout).
4. Thermografisch onderzoek
Een belangrijk onderdeel – met name bij Scope 10 – is een infrarood thermografie-scan. De inspecteur bekijkt met een speciale infraroodcamera alle verdeelinrichtingen, schakelkasten en kritische punten terwijl de installatie in bedrijf is. Hierdoor kunnen hotspots opgespoord worden: plekken die abnormaal warm worden door bijvoorbeeld een slechte verbinding, oxidatie of overbelasting. Oververhitting is een voorbode van mogelijk brand of uitval. Thermografie maakt onzichtbare problemen zichtbaar, zodat u tijdig kunt ingrijpen. Dit komt zowel de brandveiligheid (Scope 10) als de bedrijfszekerheid en veiligheid (Scope 8) ten goede.
5. Evaluatie van gebruik en omgeving
Met name voor Scope 10 beoordeelt de inspecteur ook hoe de elektrische installatie gebruikt wordt in de praktijk. Worden er geen ongeoorloofde aanpassingen gedaan? Zijn gebruikersinstructies gevolgd? Is de omgeving van elektrische apparatuur ordelijk en vrij van brandgevaar? Bijvoorbeeld: staan er geen rommelige stapels materiaal tegen een groepenkast, zijn accu-opladers goed geventileerd opgesteld, en is er geen overbelasting van stopcontacten. Voor Scope 8 zal de inspecteur letten op of gebruikers voldoende beschermd zijn: juiste schakelmaterialen, eventuele lock-out/tag-out voorzieningen, duidelijke aanduidingen en waarschuwingen aanwezig, etc.
6. Bespreking van bevindingen
odra de inspectie technisch is afgerond, zal onze inspecteur mondeling een eerste terugkoppeling geven. Eventuele kritieke gebreken die directe aandacht vereisen, worden meteen met u besproken zodat u actie kunt ondernemen (denk aan een gevaarlijk hete verbinding of een ontbrekende aardverbinding – dat meldt de inspecteur direct).
7. Rapportage opstellen
Safe Inspex levert u binnen korte tijd een helder en uitgebreid keuringsrapport. Hierin staan alle bevindingen van de inspectie, onderverdeeld in eventuele afwijkingen/gebreken en adviezen. Elk geconstateerd punt wordt duidelijk omschreven, inclusief de locatie, het risico (bijvoorbeeld gevarencode volgens SCIOS-richtlijnen) en een aanbeveling voor herstel. Het rapport bevat ook de conclusie of de installatie als geheel is goedgekeurd of afgekeurd voor de betreffende scope(s). Indien u zowel Scope 8 als Scope 10 heeft laten uitvoeren, ontvangt u één gecombineerde rapportage waarin duidelijk staat aangegeven dat aan beide inspecties is voldaan (of wat er nog moet gebeuren). Dit rapport voldoet aan alle eisen van de overheid en/of verzekeraar. U kunt het bewaren voor uw eigen administratieve verplichtingen en overleggen bij controles of polisvernieuwing.
8. Afronding en opvolging
Wanneer alles in orde is bevonden, bent u voor de komende jaren weer verzekerd van een veilige installatie. Mocht het rapport gebreken vermelden, dan kunt u deze laten verhelpen door een installateur. Safe Inspex kan desgewenst advies bij herstel geven of een her-inspectie inplannen nadat de reparaties zijn uitgevoerd. Uiteindelijk is het doel dat u een definitief akkoord heeft op de elektrische installatie zodat u aan alle verplichtingen voldoet en met een gerust hart verder kunt.
Tijdsduur van de keuring
De duur van een Scope 8/10 inspectie hangt af van de grootte van de installatie(s). Gemiddeld moet u rekening houden met een halve tot een hele werkdag voor een complete inspectie. We proberen de overlast te minimaliseren; vaak kan het merendeel van de metingen uitgevoerd worden terwijl uw bedrijf gewoon doordraait. Slechts voor enkele testen kan het nodig zijn kort de stroom uit te schakelen – dit plannen we altijd in overleg. Dankzij de ervaring van onze inspecteurs wordt de keuring efficiënt uitgevoerd.
Voordelen van een combinatiekeuring
Zoals duidelijk is geworden, overlappen Scope 8 en Scope 10 keuringen deels, maar hebben ze ieder hun eigen focus. Het is mogelijk én verstandig om deze inspecties gelijktijdig te laten uitvoeren in een combinatiekeuring. Sterker nog, Safe Inspex raadt een combinatiekeuring vaak aan als u voor beide aan de beurt bent. De voordelen van een combinatiekeuring Scope 8 en 10 op een rij:
Voordeel 1 - In één keer voldoen aan wet én polis
Met een gecombineerde inspectie zorgt u ervoor dat zowel de eisen van de Arbowet als die van de verzekeraar in één klap gedekt zijn. U ontvangt een rapportage die aangeeft dat uw installatie voldoet aan NEN 3140 (Scope 8) én NTA 8220 (Scope 10). Dit geeft maximale gemoedsrust: u laat geen enkel veiligheidsaspect onbehandeld.
Voordeel 2 - Efficiënt en kosteneffectief
Twee aparte keuringen op verschillende momenten zouden meer tijd en vaak ook meer kosten met zich meebrengen. Door Scope 8 en 10 te combineren, hoeft de inspecteur maar één keer langs te komen en kunnen veel controles gelijktijdig worden uitgevoerd. Dit scheelt in kosten (Safe Inspex hanteert een scherp gecombineerd tarief) en beperkt de bedrijfsstilstand tot een minimum. U betaalt dus niet dubbel voor overlappende werkzaamheden.
Voordeel 3 - Volledig beeld van de elektrische veiligheid
Een combinatiekeuring geeft een zeer compleet inzicht in de staat van uw elektrische installaties. Zowel de punten die belangrijk zijn voor personeelsveiligheid als die voor brandveiligheid worden belicht. Zo mist u niets. Bijvoorbeeld: de inspectie zal zowel de aardlekschakelaars (belangrijk voor personenbescherming) als warmtescans (belangrijk voor brandpreventie) omvatten. U krijgt een totaalrapport met alle sterke en zwakke plekken van uw installatie, waardoor u gericht kunt verbeteren.
Voordeel 4 - Praktisch gemak
U hoeft maar één keer uw medewerkers in te lichten en eventueel voorbereidingen te treffen. De communicatie verloopt met één inspectiebedrijf op één moment. Dit is administratief en logistiek een stuk eenvoudiger. Na afloop heeft u één bundel documentatie die u netjes kunt archiveren voor alle toekomstige controles.
Voordeel 5 - Gecombineerde deskundigheid
Safe Inspex beschikt over inspecteurs die dubbeldeskundig zijn en beide scopes aankunnen. Zij hebben oog voor zowel het kleinste detail in veiligheid als voor het bredere brandrisico. Hierdoor gaat er niets aan de aandacht voorbij tijdens een combinatiekeuring.
Wanneer kiezen voor combinatie?
Vrijwel altijd wanneer u aan beide verplichtingen moet voldoen. Bijvoorbeeld: u heeft een kantoor of bedrijfspand met personeel en uw verzekeraar eist een Scope 10 – laat dan beide keuringen ineens doen. Ook als een installatie al geruime tijd niet is gecontroleerd, is het slim om direct beide aspecten te laten beoordelen. Overigens, zelfs als uw verzekeraar (nog) geen Scope 10 eist, kan het preventief nuttig zijn om eens een brandrisico-inspectie mee te pakken samen met de Scope 8. Dit geeft u waardevolle inzichten en voorkomt verrassingen.
Veiligheid voorop, met Scope 8 én Scope 10 in controle
Scope 8 en Scope 10 keuringen zijn allebei essentieel om de volledige elektrische veiligheid binnen uw organisatie te garanderen. Ze hebben ieder een eigen invalshoek – respectievelijk arbeidsveiligheid en brandveiligheid – maar overlappen waar het gaat om een veilige, betrouwbare elektrische installatie. Het verschil tussen Scope 8 en Scope 10 komt neer op wie of wat u beschermt: Scope 8 beschermt úw mensen tegen elektrocutie en ongevallen, Scope 10 beschermt úw bedrijf tegen brand. Beide vormen van bescherming zijn onmisbaar en vullen elkaar aan.
Door regelmatig een Scope 8 inspectie uit te voeren voldoet u aan uw wettelijke verplichtingen en houdt u de werkomgeving veilig. Door tevens Scope 10 inspecties uit te voeren voldoet u aan verzekeringstechnische eisen en minimaliseert u het risico op verwoestende branden. In combinatie zorgen deze keuringen voor een integrale benadering van elektrische veiligheid – van stoppenkast tot werkvloer.
Laat zien dat u veiligheid serieus neemt en voorkom ongelukken, schade en aansprakelijkheidsproblemen. Safe Inspex staat voor u klaar als partner om beide keuringen professioneel uit te voeren. Met onze SCIOS-gecertificeerde inspecteurs, diepgaande kennis van NEN 3140 en NTA 8220, en klantgerichte service ontzorgen wij u volledig op het gebied van elektra-inspecties.
Safe Inspex inschakelen voor uw Scope 8 en Scope 10 keuring
Bent u benieuwd of uw elektrische installatie nog aan alle eisen voldoet? Of heeft u van uw verzekeraar te horen gekregen dat een Scope 10 inspectie verplicht is? Wacht niet tot er iets misgaat. Neem vandaag nog actie en laat uw installatie keuren door onze experts.
Safe Inspex is uw betrouwbare partner voor SCIOS Scope 8, Scope 10 (en Scope 12) inspecties. Wij bieden scherpe tarieven, snelle planning en een begrijpelijke rapportage achteraf. Bovendien denken we met u mee over oplossingen als er verbeterpunten zijn.
Neem nu contact met ons op voor een vrijblijvende offerte of om direct een keuring in te plannen. Onze vriendelijke specialisten adviseren u graag over de beste aanpak voor uw situatie. Kies voor zekerheid en veiligheid – kies voor Safe Inspex. Samen zorgen wij ervoor dat uw elektrische installaties 100% veilig zijn en blijven.
Neem contact met ons op

